7 Makanan Bantu Luka Pembedahan Cepat Sembuh

7 makanan bantu luka pembedahan cepat sembuh 3

Siapa yang nak melakukan pembedahan. Ibu yang hamil pun mesti kalau boleh nak elakkan dari buat pembedahan. Saya sendiri setiap kali mengandung berharap untuk bersalin secara normal. Tapi bersalin secara normal masih berlaku koyakan atau pun melalui proses episitomi. Dimana selepas melahirkan bayi jahitan perlu dibuat.

Bila fikir pasal jahitan. Mak ai.. nak membuang pun kita seriau. Takut jahitan terbuka, betul tak? Itu Kalau bersalin Normal. Bagaimana ibu yang perlu lakukan “major operation”. Ini lagi perlu kita pastikan luka pembedahan cepat sembuh. Perbanyakkan pengambilan makanan seimbang dan kaya nutrisi, Hanya pilih 7 makanan bantu untuk luka pembedahan cepat sembuh.

7 Jenis Makanan Bantu Luka Pembedahan Cepat Sembuh

Pertama #Protein
Hampir keseluruhan badan kita adalah dari protein. Jadi keperluan protein amat penting untuk pastikan luka pembedahan cepat sembuh. Sebab protein yang hasilkan tisu baru. Keperluan harian protein adalah 0.8gram setiap per kilogram berat badan kita.

Contoh berat badan kita 49kg, jadi keperluan protein adalah 49kg x 0.8gram, jadi jumlah protein yang diperlukan sebanyak 39.2 gram. Jika terdapat luka keperluan protein perlu ditambah antara 1.5gram ke 2.0gram. Ini bagi memastikan luka yang dialami cepat sembuh. Pengambilan protein yang sihat adalah daripada sumber tumbuh-tumbuhan seperti kekacang.

Kedua #Serat
Proses penghadaman akan terjejas disebabkan ubat tahan sakit, diet makanan yang perlu dikawal, stress, dehidrasi dan aktiviti fizikal yang terhad. Untuk atasi masalah ini amalkan pengambilan prune. Buah prune mengandungi serat yang dapat atasi masalah sembelit.

Bagi ibu yang alami proses esipitomi perlu elakkan masalah sembelit untuk pastikan jahitan tidak terbuka. Selain itu boleh amalkan kekacang, epal, pear, dan oat juga antara makanan bantu luka pembedahan cepat sembuh.

Ketiga #Yogurt/Kefir(Tenusu Yang Diperam)
Yogurt dan kefir juga antara makanan yang bantu luka pembedahan cepat sembuh. Selepas proses pembedahan doktor akan beri ubat antibiotik untuk bunuh bakteria jahat yang boleh menyebabkan jangkitan.

Tapi malangnya antibiotik ini turut hapuskan bakteria baik. Jadi pengambilan makanan yogurt dan kefir bantu hasilkan bakteria baik dan tingkatkan imun sistem. Kefir antara makanan yang bekalkan 8-10 spesis dari 10 bilion bakteria baik.

Keempat #Buah-buahan
Buah-buahan seperti delima, strawberi, rasberry, dan blueberry antara buah-buahan yang kaya dengan antioksidan. Bila lalui lalui proses pembedahan mesti akan lalui tekanan perasaan(stress). Tiap-tiap hari akan terfikir bila nak luka ini nak sembuh.

Stress ini antara punca radikal bebas akan terjadi. Bila ia terjadi, sel-sel banyak akan rosak dan mati. Jadi bila sel banyak rosak , ini akan melambatkan proses pemulihan. Dengan pengambilan makanan antioksidan ini dapat melindungi sel dengan menguatkan saluran darah dan kolagen tisu badan.

Kelima #Ubi Manis
Lalui proses pembedahan tak perlulah kita pantang makanan. Yang penting makanan itu punya nutrisi yang baik untuk pulihkan luka pembedahan. Pilihan seterusnya ubi manis, sebab ibu manis kaya dengan beta koraten atau  pro vitamin A yang hebat.

Vitamin A ini Bantu baiki dan pulihkan tisu lembut, dan membran mukus dan kulit. Selepas pembedahan digalakkan mengambil lebih kurang 10,000UI vitamin A dan 15,000UI beta karoten.

Jika kurang berminat dengan ubi manis boleh juga amalkan tembikai susu, mangga, lobak merah dan aprikot kering.

Keenam #Nenas dan Betik
Pilihan nenas dan betik bantu untuk kurangkan bengkak dan anti keradangan. Ini kerana nenas dan betik mengandungi enzim papain dan bromelain. Tapi malangnya enzim ini banyak terdapat pada batangnya, yang mana ramai tidak makan bahagian ini.

Selain itu ia juga mengandungi enzim protease yang bantu pecahkan dan hadamkan protein.

Ketujuh #Kekacang dan bijian
Makanan yang kaya dengan zink bantu untuk kuatkan fungsi imun dan bantu baiki luka pembedahan. Ini kerana mineral ini penting untuk sintesis protein dan perkembangan sel. Antara yang dicadangkan : biji Labu, kacang merah dan kacang hijau.

Selain kekacang dan bijian, sumber lain untuk dapatkan mineral zink adalah dari daging lembu, daging dan hati.

Hubungi Saya Pengedar Shaklee Meru Kapar Klang Saliza

Vitamin Bantu Luka Pembedahan Cepat Sembuh

Selain pengambilan makanan yang disarankan di atas, terdapat juga vitamin semulajadi yang dapat mencukupkan nutrisi yang diperlukan badan untuk bantu luka pembedahan cepat sembuh. Antara Vitamin tersebut adalah :

VIVIX

Vivix antara produk premium yang bantu luka pembedahan cepat sembuh dengan cara melindungi Sel dari kerosakkan akibat jangkitan, memperbaiki sel, meningkat prestasi sel, dan menggalakkan pergerakan sel. Bila sel dalam keadaan baik maka, peredaran darah berjalan lancar, sitem imun meningkat, sel darah putih darah bertindak lebih agresif. Inilah antara proses pemulihan luka.

ESP (Energizing Soy Protein Isolated Powder)

Inilah antara sumber protein yang paling selamat. Jelas sudah diterangkan badan manusia hampir keseluruhannya adalah dari protein. Jadi disebabkan terdapat luka maka kita perlukan extra protein daripada pengambilan protein harian kita. Ini kerana kita perlukan tisu baru untuk pastikan daging baru tumbuh cantik untuk menutupi luka pembedahan.

Vita C Plus

Vitamin C diperlukan kerana ia mampu mengurangkan parut akibat luka pembedahan. Yang menarik tentang Vitamin C daripada Shaklee, ia telah diuji dan dicipta setiap biji vitamin C mampu bertahan selama 5 jam, dimana vitamin ini akan dilepaskan secara perlahan-lahan dalam tempoh 5 jam.

“Bagi Mendapatkan Konsultasi Percuma Tentang Luka Pembedahan Cepat Sembuh Hubungi Segera Talian Dibawah Ataupun

Hubungi Saya Pengedar Shaklee Meru Kapar Klang Saliza

Dapatkan Terus Produk Shaklee Untuk Atasi Masalah Luka Pembedahan”

Cara cepat sembuhkan luka pembedahan 10

 

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

5 responses to “7 Makanan Bantu Luka Pembedahan Cepat Sembuh”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *